Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részlet : OSHO Mi a meditáció ? című könyvéből

2012.01.28

KARBANTARTÁS MIATT AZ OLDAL TÖBBI ADATA,BEJEGYZÉSE CSAK 2012 FEBR. 5.-e UTÁN LESZ ELÉRHETŐ ÚJRA !! ELNÉZÉST KÉREK !
 

 

Részlet : OSHO  Mi a meditáció ? című könyvéből:
29 /  Egység
A  szexnek azért van olyan nagy vonzereje, mert a szexben egy pillanatra eggyé válsz a másikkal. Azonban abban a pillanatban nem vagy tudatos. Azért keresed az öntudatlanságot, mert az egységet keresed. De minél inkább keresed, annál tudatosabbá válsz. Aztán egyszer csak már nem lelsz örömet a szexben, mert az öröm onnan származott, hogy nem voltál tudatos.
A szenvedélyben egy pillanatra elveszíthetted a tudatosságodat. Megszűnt a tudatosságod. Egyetlen pillanatra a végtelenben voltál - de nem tudatosan. Azonban minél jobban keresed, annál inkább kicsúszik a kezedből. Végül eljön az az idő, hogy bármennyire is hajtod a szexet, ezek a nem-tudatos pillanatok nem történnek meg többé. Elvész a végtelen, és elvész a szex öröme. Ekkor a szex már csak egy ostoba mozgás lesz.. Csak egy mechanikus kielégülés; nem lesz benne semmi spirituális.
Csak a nem-tudatos egységet ismerjük; sose tudtuk, mi az a tudatos egység. A meditáció tudatos egység. A meditáció a szex ellentéte. A szex az egyik pólus, a nem-tudatos egység; a meditáció a másik pólus, a tudatos egység. A szex az egység legalacsonyabb pontja, a meditáció pedig a csúcspont, az egység legmagasabb csúcsa. A különbség a tudatosságban van.
Nyugaton azért érdeklődnek annyira a meditáció iránt, mert a szex elveszítette a vonzerejét Amikor egy társadalom nem nyomja el a szexualitást akkor megjelenik a meditáció, mivel a gátlásoktól mentes szex megöli a szexualitás báját és romantikáját; megöli a spirituális oldalát Hiába a sok szex, most már nem lehetsz benne öntudatlan. A szexualitásában elnyomott társadalom szexuális marad, de egy elnyomások és aggódások nélküli társadalom nem maradhat meg örökké a szexnél Át kell hogy alakítsa azt Ezért ha egy társadalom szexuális, akkor megjelenik a meditáció. Számomra egy szexuálisan szabad társadalom az első lépés a keresés felé vezető úton. (29)

30 / Újjászületés
Nem vagyok a szex ellen, és nem azt mondom hagyd el a szexet Azt mondom, hogy értsd meg, meditálj rajta - ne menj bele úgy szeretkezésbe, hogy ne lennél tudatos -, és akkor ez lesz a legnagyszerűbb meditációd! Légy tudatosabb, éberebb, és figyeld meg, mi is történik valójában. A szex miatt érzed azt a boldog pillanatot vagy azért mert néhány pillanatra megszűnik a szex, és eltűnt a vágy? Utána néhány óráig eszedbe sem jut a szex, ezért békés, nyugodt csendes vagy. Aztán az újra megjelenő vágy ezt megzavarja; megint jön az örvény, és a tó vize fodrozódni, hullámozni kezd.
Ha meditálsz a saját szexualitásodon, akkor kezded megérteni az élet nagy titkait; ott rejtőznek benne. A szexben megleled az igazi kulcsot A szex nemcsak a szaporodáshoz kulcs; a szexben újjászülethetsz. A szex nem csupán szaporodás, hanem valójában újjászületés.
A „rekreáció'' szó elveszítette eredeti jelentését A rekreáció manapság azt jelenti, hogy élvezed a szabadságot a munkaszünetet a szünidőt, szórakozol. De valójában amikor szórakozol és szünetet tartasz, akkor valami megváltozik benned - ez igazából újjászületés, nem csupán szórakozás. Valami, ami meghal a munkában és a napi gondok közepette, megint újjászületik És az emberek életében a szex lett a legüdítőbb tevékenység. Ettől töltődnek fel. Azonban egy magasabb síkon a szex valójában újjászületés, nem csupán szórakozás. Óriási titkokat hordoz magában, és a legelső titok - ha meditálsz, akkor észre fogod venni -, hogy azért érzel örömet mert a szex eltűnik. És amikor az az öröm megjelenik egy pillanatra, az idő is eltűnik - ha folytatod a meditációt akkor -, az elme is eltűnik. És ezek a meditáció ismérvei.
Azt gondolom, hogy a világon a meditáció először a szexen keresztül jelent meg egy pillanatra; másképp nem lehetett A meditációnak a szexen keresztül kellett megszületnie, mert ez a legmeditatívabb jelenség - ha megérted, ha mélyen belemész, ha nem csupán drogként használod. Aztán lassacskán, ahogy egyre jobban megérted, egyre kevésbé vágysz utána, és egy nap ott állsz szabadon, és a szex többé már nem kísért téged. Akkor nyugodt, csendes, teljesen magad vagy. Nincs szükséged a másikra. Ha úgy döntesz, szeretkezhetsz, de nincs rá szükséged.
Akkor már csak megosztod magad a másikkal ezen a módon. (30)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.